רובין הוד נסיך המשקיעים

יש שיגידו שמדובר בגחמה של אנשים משועממים ויש שיגידו שהנושא הינו אידיאולוגי ומונע על ידי משקיעים שרוצים לעשות מהפיכה חברתית בתחום המסחר בניירות ערך, אך בינתיים על לוח התוצאות החלשים והקטנים מנצחים את החזקים והגדולים.

מכירים את סיפורו של רובין הוד? אותו גיבור אנגלי שהיה גונב מהעשירים ונותן לעניים, אז בימינו יש רובין הוד חדש והוא עוסק במסחר במניות. ולמרות שלא התכוון הפעם לגנוב מהעשירים ולתת לעניים, ההיסטוריה חוזרת…
הכול התחיל לפני מספר שנים, באמצעות הטכנולוגיה שהביאה לנו את האפשרות לכלכלה שיתופית כגון להשכיר את הדירות שלנו לתקופות קצרות ובקלות (AirBNB), להפוך בין רגע לנהג מונית (Uber) או להלוות את הכספים שלנו בקלות וללא מתווכים (Blender) ערערה את השליטה העסקית שהייתה קיימת בגופים הגדולים ששלטו בתחומי המלונאות, ההסעות והבנקאות בהתאמה.

כלכלה שיתופית גם בשוק ההון

במקביל לתחום הכלכלה השיתופית נוצרו קבוצות ופורומים שונים בתחום ההשקעות והמניות וקבוצות אלה התחילו לשים לב למניות שונות ולנתח את מצב שוק ניירות הערך בצורה יותר אובייקטיבית ומבלי להיות "בעל עניין" בתחום מסוים או בענף עסקי מסוים.
אחד הפורומים הידועים שהחל לאסוף אליו משקיעים שונים הינו וול-סטריט בטס (Wallstreet bets – מהמרי וול-סטריט) שהחל לתת המלצות ועדכונים לגבי מניות שאין להן מסחר עיקרי בבורסה בארה"ב ואיפשר למשקיעים קטנים להיחשף ולבצע השקעות בסכומים קטנים במניות בעלות סיכון רב יותר.
במקום אחר בעולם פיתחו והפיצו את אפליקציית רובין הוד, אפליקציה המאפשרת לסחור במניות שונות ואף בחלקי מניות כאשר סכום המינימלי להשקעה הינו 50 דולר.
גם הפורומים השונים וגם האפליקציה לא הצליחו להביא משקיעים קטנים רבים מספיק והיוו עניין באמת למי שמאד אהב את הנושא.

 

ואז הגיעה הקורונה ואיתה הסגרים השונים בכל העולם

אוכלוסייה גדולה מאד נאלצה להישאר בבית, הרבה הוצאו לחל"ת או פוטרו בהמשך והחלו לגלוש באינטרנט בכדי למצוא עבודה וגם תעסוקה לזמן הפנוי. בארה"ב בה הנשיא טראמפ חילק לכל תושב 750 דולר שאותן לא היה כל כך על מה לבזבז, החל המענק לשמש להשקעות קטנות במסחר במניות ואפליקציית רובין הוד החלה לשגשג: הידיעה כי הבורסות בתחילת המשבר התרסקו, מתחילות להתאושש, הביאו את האוכלוסייה לחפש "רווח קל" על ידי קניה ומכירה של מניות.
ואם כבר מתחילים להשקיע אז למה לא לקרוא ולהבין יותר? ואכן אנשים החלו לקרוא ולהתעניין ולהיחשף גם לפורום Wallstreet Bets.

 

ועכשיו נציג את שאר השחקנים

קרנות גידור – קרן השקעה אשר האסטרטגיה שלה הינה הגדלת הרווחיות בכל מצב שוק – גם כאשר שוק המניות עולה וגם כאשר הוא יורד. הקרן תוחמת את הסיכון להפסיד באמצעות טכניקות שונות בניהם טכניקת מכירה בחסר.
מכירה בחסר – מסחר בנייר ערך מבלי להחזיק אותו בפועל, ע"י "הלוואה" של הנייר מכירתו ביוקר ואז קנייתו בפועל בזול, הרווח נוצר מההפרש בין המכירה לקניה.
המלצות אנליסטים – ניתוח שוק ההון ומניות נבחרות על ידי הכלכלנים של חברות הדירוג השונות ובתי השקעות ומתן תחזית ודירוג למניות השונות הנסחרות בבורסה.

 

כאן זה מתחבר

בעקבות המלצות האנליסטים השונות שנגעו בייחוד להתאוששות חברות שמנייתן נסחרת בבורסה החלו קרנות גידור שונות לבצע על מניות אלה מכירה בחסר. אותן קרנות גידור ביקשו בהלוואה את ניירות הערך בכדי למכור אותן ביוקר ולאחר מכן לקנות אותן שוב בזול ולהחזיר את "ההלוואה" שלקחו.
המשקיעים החדשים, אותם מובטלים שישבו בבית וקראו על התרסקות המניות והמלצות האנליסטים, החליטו לעשות מעשה ודווקא לקנות את אותן מניות ואף להמליץ עליהם בפורומים נוספים ובפועל גרמו למסחר רב באותן מניות – דבר שגרם להגדלת העניין במניות אלה ולעליית מחיר המנייה באלפי אחוזים, דבר שיצר רווח מיידי לאותם משקיעים קטנים והפסד רב לאותן קרנות גידור.
איך מתבטא ההפסד? ובכן אם מחיר המניה הוא 100 דולר וקרן הגידור מעריכה כי המחיר יירד ל-50 דולר היא "תלווה" מאות אלפי מניות כאלה תמכור אותן מהר ב-100 דולר ולאחר שמכירן יירד ל-50 דולר היא תקנה אותן חזרה ותחזיר את המניה למי ש"הלווה" לה. מאחר ומכרה את המניה ב-100 לפני שקנתה אותה ב-50 יצר לאותה קרן גידור רווח יפה של 50 דולר למנייה, וכשמדברים במאות אלפי מניות, תעשו לבד את המכפלה של הרווח.
אבל מה קורה כאשר פתאום מחיר המניה עולה בחדות? כאשר אותם משקיעים החלו לקנות את אותן מניות שהיו אמורות לרדת ועכשיו החלו לעלות במהירות, אותה קרן גידור צריכה מהר לקנות את המניות חזרה בכדי להחזיר את ההלוואה ונאלצת לקנות עכשיו את המניות חזרה ב-200 דולר. נוצר פה הפסד של 100 דולר למניה, וגם כאן בהיקף של מאות אלפי מניות מדובר בהפסד גדול מאד, שממשיך לגדול כל עוד מחיר המניה עולה עד שקרן הגידור מצליחה לקנות את כל המניות ש"לוותה". ובדרך בגלל שקונה הרבה מניות, מסייעת לעליית מחיר המניה והגדלת ההפסד שלה.

אם תשאלו חלק מאותם משקיעים הם יספרו לכם שעשו זאת מתוך אידיאולוגיה ושרצונם העיקרי היה "לדפוק את העשירים" של וול-סטריט ולסייע לאותן חברות שנקלעו למשבר בעקבות הקורונה ולהזרים להן כסף נוסף. משקיעים אחרים יגידו שסתם הלכו אחרי העדר מתוך שעמום ורצון ליצור לעצמם רווחים מהירים בזמן קצר. התוצאות של המשחק הזה עדיין לא ידועות מאחר ו"הורדות הידיים" בין קרנות הגידור הגדולות לבין המשקיעים הקטנים עדיין נמשכת.

אבל מה שניתן בוודאות להגיד הוא ששוק ההון עבר שינוי וגם הוא פתוח למחאות חברתיות

* המידע בכתבה אינו מהווה המלצה, אינו מהווה ייעוץ ואינו תחליף לייעוץ

אהבתם? שתפו:

פייסבוק
טוויטר
לינקדאין
וואטסאפ
תמונה של יואב שטרן

יואב שטרן

בעל משרד לליווי פיננסי, ליווי עסקי ופתרונות מימון ואשראי שונים לעסקים וחברות.

השאירו תגובה

דילוג לתוכן