מה גורם לשוטף+90 להפוך למזומן? פקטורינג

עסקות השוטף שכיחות בנוף הפעילות העסקית בארץ ובחו"ל אך מכשיר פיננסי בשם פקטורינג הופך את תנאי האשראי שניתנו ללקוח להעברה במזומן

 

בשנים האחרונות השימוש בכלי הפיננסי פקטורינג הפך להיות נפוץ יותר ויותר. ככל שתנאי התשלום בין הספק ללקוח מתארכים והעסקאות נהיות גדולות יותר, כך נדרש הספק לחזק את תזרים המזומנים שלו ולדאוג לכך שיוכל להמשיך ולקיים פעילות שוטפת למרות שהתשלום מהלקוח עדיין לא הגיע. לקוחות מסחריים רבים עברו לביצוע העברות בנקאיות על פי תנאי התשלום שנקבעו ואינן נותנות לספק שיק ולכן, לעומת ניכיון שיקים, המוכר יותר ועליו נעסוק במאמר אחר, לספק קשה יותר לקבל אשראי על בסיס עסקה זו. פקטורינג הינו קו אשראי, אך אינו הלוואה ולכן האפשרות לקבלת קו אשראי פקטורינג פתוחה גם לעסקים בתחילת דרכם, ללא היסטוריה בנקאית ארוכה ואף לחברות סטארט-אפ שרק החלו למכור.

 

מהי עסקת פקטורינג
עסקת פקטורינג הינה עסקה בה ממחה הספק את החוב שהתגבש בינו לבין הלקוח לטובת גוף מממן וזאת כנגד התחייבות הלקוח לתשלום  התמורה  במועדה ישירות לגוף המממן. ועכשיו במילים פשוטות: מאחר והלקוח משלם בהעברה בנקאית, מייד לאחר הוצאת החשבונית יכול הספק לפנות לגוף המממן ולהציע לו לקבל את התשלום מהלקוח במקומו וכנגד זה יעביר הגוף המממן לאותו ספק את תשלום התמורה באופן מיידי בניכוי עמלה.

 

אז איך מתבצעת עסקת פקטורינג בפועל

ראובן הינו הבעלים של חברת המוכרים בע"מ, המייבאת לארץ מוצרי טקסטיל שונים. חברת המוכרים בע"מ מכרה סחורה בהיקף של 100 א' ₪ לחברת הקונים בע"מ, בבעלותו של בני. במסגרת העסקה סיכמו ראובן ובני כי התשלום יתבצע בתנאי תשלום של שוטף + 60 בהעברה בנקאית. חברת המוכרים בע"מ סיפקה את הסחורה לחברת הקונים בע"מ, הוציאה חשבונית במעמד אספקת הסחורה וכעת ממתינה להעברת התמורה בעוד כחודשיים. כחודש לאחר מכן, פנה בני לראובן וביקש לבצע עסקה נוספת באותו היקף. ראובן שמכיר את בני שנים רבות, שמח מאד שבני מעוניין להגדיל את הפעילות עימו ולכן פנה לספק בחו"ל לבצע הזמנה ובמקביל לבנק שלו בכדי להגדיל את קו האשראי, לצערו, מסגרות האשראי בבנק היו מנוצלות במלואן ולא ניתן היה לבקש הלוואה נוספת. ראובן פנה לחברת דה-פקטו בע"מ, חברת אשראי חוץ-בנקאית המעניקה מסגרות אשראי לביצוע עסקאות פקטורינג וקיבל מסגרת פקטורינג בהיקף של 300 א' ₪. חברת דה-פקטו פנתה לחברת הקונים ועדכנה אותה כי היא מבצעת עסקת פקטורינג על החוב של חברת הקונים לחברת המוכרים. חברת הקונים אישרה את ביצוע העסקה וקבלת התמורה וחברת דה-פקטו מימנה את העסקה.

 

יתרונות עסקת פקטורינג

עסקת פקטורינג הינה עסקה שיש בה הרבה יתרונות בייחוד בשל העובדה שישנו גוף מימון הנכנס כצד נוסף לעסקה ובעצם משמש כמנהל סיכונים נוסף לעסקה.

היתרון הראשוני בעסקה זו הינו הקדמת קבלת התמורה וקבלת כספים נזילים לחיזוק תזרים המזומנים של העסק. באמצעות עסקת הפקטורינג אין צורך בהמתנה לתאריך התשלום ואפשר להמשיך ולבצע פעילויות עסקיות נוספות כגון: תשלום לספקים אחרים, הזמנת סחורה נוספת, תשלום משכורות ועוד.
יתרון נוסף הינה העובדה שפעילות הפקטורינג לעסקים קטנים-בינוניים זמינה יותר בתחום המימון החוץ בנקאי מאשר במימון הבנקאי. גם הבנקים מבצעים עסקאות פקטורינג, אך בדרך כלל מדובר על עסקאות בהיקף גדול שאינן בקו העסקים של רוב העסקים והחברות במשק. בשל זאת, מסגרת פעילות עסקאות פקטורינג מבוצעת על ידי גופים חוץ בנקאיים ואינה פוגעת במסגרות האשראי הבנקאיות. בשל אופייה של העסקה היא אינה נזקקת לביטחונות נוספים ולכן זמינות הביצוע במסגרת החוץ בנקאית הינו מהיר.

והיתרון האחרון הינו סיוע בניהול אובליגו ובדיקת איתנות פיננסית של הלקוחות. הגוף המממן, מאחר ונשען על התשלום שאמור להגיע מהלקוח, בודק את הלקוח ואת איתנותו הפיננסית. לגופים המממנים מערכות מידע הניזונות ממבחר מקורות ולכן אם הגוף המממן יגביל את העסקה או יסרב לה, ככל הנראה על בעל העסק לבחון היטב האם הוא בכלל מעוניין להמשיך ולבצע את העסקה.

 

תנאים לביצוע עסקת פקטורינג

תנאי עסקת הפקטורינג מבשילים לאחר אספקת הסחורה והוצאת חשבונית והינם מאד פשוטים, אך מחייבים את הספק ליידע את הלקוח ולקבל את הסכמתו לביצוע העסקה מאחר והלקוח אינו מעביר את תמורת העסקה לחשבונו של הספק אלא לחשבונו של הגוף המממן. עסקאות הפקטורינג בדרך כלל ממומנות בהיקף של 80%-85% מסך החשבונית, כאשר שאר 15%-20% מועברים לספק לאחר פירעון החוב על ידי הלקוח וזאת בניכוי העמלות של עסקת הפקטורינג. לעניין הדוגמא: חברת המוכרים תקבל במעמד עסקת הפקטורינג סכום של כ-85 א' ₪ ולאחר כחודשיים, מייד לאחר קבלת התקבול מחברת הקונים בחשבון חברת דה-פקטו,  תעביר חברת דה-פקטו לחברת המוכרים עוד כ-13 א' ₪ שהינם שארית התמורה בניכוי עמלת הפקטורינג.

 

עסקת "פקטורינג הפוך"

בדומה לעסקה של מימון חייבים, ניתן לבצע גם מימון ספקים. העסקה מתבצעת בדומה אך מחייבת הפעם את הלקוח. הספק מקבל את התמורה במיידי (בניכוי עמלות הפקטורינג) ואילו הלקוח ממשיך להנות מתנאי תשלום נוחים לו.

לסיכום
עסקת פקטורינג הינה כלי פיננסי-מימוני המעניק לבעל העסק קו אשראי נוסף ומאפשר לו גמישות גבוהה יותר במהלך העסקים הרגיל. תנאי תשלום של שוטף + 60, + 90 ואף + 180  הופכים בצורה מהירה להעברה לחשבון הספק ולסיוע בקיום תזרים מזומנים שוטף להמשך פעילות העסק. העובדה כי לא נדרשים בטחונות נוספים מקלה על בעל העסק לבצע את העסקה ולשפר את יחסיו עם לקוחותיו וספקיו.

* המידע בכתבה אינו מהווה המלצה, אינו מהווה ייעוץ ואינו תחליף לייעוץ

אהבתם? שתפו:

פייסבוק
טוויטר
לינקדאין
וואטסאפ
Picture of יואב שטרן

יואב שטרן

בעל משרד לליווי פיננסי, ליווי עסקי ופתרונות מימון ואשראי שונים לעסקים וחברות.

השאירו תגובה

דילוג לתוכן