תזרים המזומנים של העסק מתייחס לפעילות ההכנסות וההוצאות של העסק בפעילותו היום-יומית. למרות היותו גורם חשוב בהצלחה של כל עסק להתנהל באופן שוטף בעלי עסקים רבים אינם מקדישים את הזמן לניהול נכון של תזרים המזומנים ולכן נוצר מצב כי תזרים המזומנים מנהל את העסק ולא ההפך.
ניהול תזרים המוזמנים הינה פעולה שיש לבצע באופן תכוף ולהשקיע בזה מעט זמן כל יום-יומיים בכדי לסייע ולראות כיצד הפעילות השוטפת בעסק באה לידי ביטוי גם בהכנסות ובהתאמה גם בהוצאות, ועל אחת כמה וכמה בעת משבר כאשר נושא ההכנסות וההוצאות מקבל משמעות גדולה יותר.
איזה כלים נותן לנו תזרים המזומנים?
בדיקת רווחיות – ניהול נכון של תזרים המזומנים בעסק יאפשר לבעל העסק להבין האם העסק שלו בכלל מרוויח. בנייה נכונה של תזרים המזומנים מכילה בתוכה את כל ההכנסות וההוצאות במהלך החודש כך שאנו יכולים לראות כל חודש בחודשו האם החודש נגמר בתזרים חיובי, זאת אומרת שהכנסנו יותר הכנסות והוצאנו פחות או תזרים שלילי, יותר הוצאות מהכנסות.
בדיקת הכנסות וגביה – פירוט נכון של הכנסות העסק יבהירו לנו האם מערך הגביה שלנו פועל נכון והלקוחות משלמים בזמן. ובהפתעה, לקוח שלפתע דוחה את העברת הכספים ממנו או דוחה את השיק, גורם לפער בתזרים המזומנים שאותו נצטרך לגשר.
התחייבויות – התחייבויות שונות שנלקחו בחוסר התאמה לפעילות יכולות להזיק לתזרים המזומנים החיובי של העסק. בחינתם לאורך תקופת התזרים שבנינו קדימה יכולה לאפשר התאמתן או פריסתן לתקופות תואמות שלא יפגעו בתזרים של העסק. סיומן של התחייבויות שונות יכול לאפשר לעסק לתכנן קדימה השקעות נוספות ובצורה שקולה שלא תפגע בתזרים.
צורך בגישור או מימון פערי תזרים – קניה של מלאי גדול בחודש מסויים או בעייה נקודתית עם לקוח יכולה לגרום לחוסר בתזרים, בפועל זה חריגה ממסגרת האשראי בבנק, והיערכות בהתאם יכולה לסייע, ובאמצאות פניה לגורמים המממנים השונים ניתן לגשר על הפער בזמן ולא בלחץ.
תחזית – ניתן לבנות את תזרים המזומנים קדימה לתקופות משתנות, כאשר השכיחות יותר הינן בין שלושה לשישה חודשים, אך גם בניית תחזית תזרים קדימה לתקופה של שנה, תוך התחשבות בגורמים שונים והכנסת הנחות נכונות יכולה לשמש כסוג של תקציב צפוי לעסק ועל פיו לנהל את הפעילות העסקית העתידית.
כיצד נבנה את תזרים המזומנים?
לבניית תזרים ישנן אסכולות שונות ובסופו של דבר הכלי שנקרא תזרים מזומנים אמור לשרת את בעל העסק ולא בעל העסק את התזרים, ולכן אין כללי אצבע למבנה התזרים אך יש כללי אצבע למה אמור להכיל התזרים בכדי לשרת נאמנה את בעלי העסק.
שקיפות נתונים – בשל היות התזרים מראה של הפעילות היום-יומית, על התזרים להכיל את כלל הסכומים הנכנסים והיוצאים מהעסק. כולל מע"מ!
פירוט הנתונים – בניהול השוטף יש להכניס ולהציג נתונים ברמה היומית. ישנם מקרים, למשל בתוכנית עסקית או בהצגה לגוף מממן, שנוכל להציג את התזרים בצורה חודשית ובכותרות בלבד.
שמרנות – יש להקפיד להכניס את הנתונים כפי שהם ובשמרנות יתרה: להוריד במעט את ההכנסות ולהכניס את ההוצאות במלואן ואף עם תוספת הוצאות בלתי צפויות. השמרנות לא תאפשר שאננות יתר והפתעות תזרימיות שליליות בהמשך.
הכנסות ותחזית הכנסות – יש להכניס בסעיפי ההכנסות את ההכנסות בפועל וע"פ תנאי התשלום של הלקוח. לקוח שקנה היום ותנאי התשלום שלו הינם שוטף + 90, סכום ההכנסה ממנו ירשם בתזרים עוד 3 חודשים; בשונה מדוח רווח והפסד שההכנסה תרשם בחודש בה יצאה החשבונית. כאשר עושים תזרים לתקופה ארוכה יותר יש להכניס את צפי ההכנסות מהלקוחות לפי צפי מכירות וידע היסטורי על פעילות העסק בתקופות שונות של השנה.
הוצאות ותחזית הוצאות – במקביל להכנסות ובאותו אופן, יש להכניס את פירוט ההוצאות של העסק לפי תנאי התשלום לספקים וצפי הוצאות עתידיות לפי ידע והיסטוריה עיסקית.
תשלומים שונים – יש להכניס את כל תשלומי המוסדות (מע"מ, מס הכנסה ועוד), תשלומי משכורות, תשלומי הלוואות וקבלת הלוואות, תשלומים לספקי ציוד שאינו שוטף, תשלומי שכירות ועוד. ציינתי כי התזרים משמש לבחינת מצב העסק בכל רגע ולכן תשלומים אלו חייבים לקבל ביטוי במהלך העסקים השוטף של העסק.
יתרות בנקים וניצול מסגרת שוטפת – עדכון היתרות בבנק והשוואה למסגרות הבנק השוטפות יתנו לנו בכל יום בחודש את מצב העסק ויראו האם ישנם ימים שאנו חורגים ממסגרות האשראי שניתנו לנו. כאשר אנו מזהים חריגה במהלך החודש, בסופו או אפילו בחודש הבא, יש לנו את אורך הרוח להתנהל נכון ולנסות לצמצם את החוסר: באמצעות הגברת מכירות, גביה, דחיית הוצאה מסוימת או גישור באמצעות מממן חיצוני.
לסיכום
בטח שמעתם בעבר על עסקים רווחיים אשר פתאום נקלעו לקשיים. בד"כ רוב העסקים נסגרים בשל בעיית תזרים מזומנים ולאו דווקא בשל בעיות רווחיות.
בשימוש נכון בתזרים המזומנים נוכל להיערך מראש לכל תרחיש הדורש פעולה מסוימת כגון הגברת מכירות והגברת גביה או לחילופין דחיית תשלומים וגיוס אשראי נוסף לגישור על פערי התזרים.
ניהול התזרים באופן שוטף נותן גם לגופים המממנים את הנוחות לדעת כי בעל העסק מודע לרוב התרחישים והוא פועל עם תחזית ברורה שמראה גם כיצד בעל העסק מחזיר את האשראי שניתן לו ע"י הגוף המממן.
אם נקפיד על שמירת תזרים מזומנים חיובי לאורך פעילות העסק נוכל לתת לעצמנו שקט נפשי לתכנון והתפתחות העסק בהתאם.