בהחלטה האם להיות עצמאיים או שכירים יש מספר שלבים שכדאי לעבור בכדי לדעת האם לפתוח עסק חדש הוא הדבר המתאים ביותר עבורנו
חג הפסח מספר על יציאתם של בני ישראל ממצרים והמעבר מעם של עבדים לעם עצמאי. המעבר לעם עצמאי לא היה קל ובני ישראל עברו דרך ארוכה (רק 40 שנה….) עד שהגיעו לארץ ישראל. בדרך הם ייסדו מוסדות, הקימו היררכיית הנהגה בשבטים ונתנו הגדרת תפקיד לכל שבט.
ובכן, זה מאד דומה להקמה של עסק חדש אבל בכדי שלא נצטרך לעבור מסע של 40 שנה עד שנדע האם זה מתאים לנו, הנה כמה שלבים ראשוניים בהקמה של העסק החדש שלנו.
החלטה היא 50% מהפתרון
קבלת ההחלטה האם להיות עצמאיים או להמשיך ולהיות שכירים הינה ייחודית לכל אדם. ישנם כאלה שלא רואים עצמם יוצאים מהמסגרת וזקוקים להתוויית הדרך וקבלת סדר יום ברור ומסודר לעומתם אחרים מרגישים שהיותם שכירים "מקצץ להם את הכנפיים" והם היו מעדיפים לקבוע לעצמם את סדר היום וקשה להם לעיתים לקבל את מרותם של האחרים.
במידה והחלק השני מדבר אליכם יותר, נסו לדמיין את סדר היום שלכם וכיצד תעבדו ומה תעשו בכל שעה משעות היום.
אם מצאתם את מה שמניע אתכם ואתם בטוחים בו, זו התחלה טובה. אבל יש לשים לב שלא מדובר רק ברצון להפוך משהו אהוב למקצוע. יש לזכור כי בהקמת העסק משולבים גם נושאי ניהול ושיווק, עבודת מכירות רבה וגבייה, ועליכם לדעת האם תוכלו לעמוד בשלל הנושאים הנדרשים מבעל עסק.
המוצר הנבחר
בחינת השוק הינה דבר חשוב מאד בטרם פתיחת העסק. בין אם מדובר במוצר פיזי או בשירות יש לבצע בחינה מדוקדקת האם השוק בנוי ומוכן למוצר זה.
במסגרת חשיבה זו צריך לקחת בחשבון נושאים כגון: כיצד נשווק את המוצר, איך נמתג את העסק, כיצד נבצע את המכירה, והכי חשוב, האם יהיו קונים למוצר. חשוב מאד למצוא את הבידול, אותו "מרכיב סודי" שיסייע לנו לקדם את המכירות על פני מתחרינו.
כשהולכים יחד מגיעים רחוק
פתיחת עסק אינה דבר קל וישנן הרבה בדיקות שיש לבצע. חשוב כבר בתחילת הדרך להתייעץ עם האנשים הנכונים והמתאימים לכל התלבטות שעולה בעת ההקמה ובטח בשלבי ההפעלה של העסק. ההחלטה על האנשים שילוו אותנו אף גוברת כאשר מחליטים ללכת לפתיחת עסק עם שותף או כאשר מעוניינים להתחיל ולגייס אנשים כעובדים לעסק. עלויות גיוס עובדים הינן יקרות והנזק של גיוס עובד לא נכון לעסק יכול גם להביא את העסק לכישלון וסגירת שעריו. חשוב מאד להגדיר מי הם האנשים שאנו זקוקים להם ביותר וכיצד הם יכולים להשלים את החסר שאנו איננו יכולים לתת לעסק. אותם עובדים או שותפים יכולים להיות גם שותפים עסקיים או נותני שירותים חיצוניים לעסק – אבל העיקר שיתאימו לעסק ולקידום מטרותיו.
אז איפה מתחילים?
מאחר והבוס החדש של כל אחד מאיתנו הוא בעצם אנחנו צריך להתחיל ולהניע מהיום הראשון.
לבנות את התוכנית העסקית הכוללת את כל המרכיבים שעליהם חשבנו ובדקנו עד כה: מה המוצר, כיצד נמכור, למי נמכור, בכמה נמכור כל שנה, מה מבדל אותנו ומי הלקוח הפוטנציאלי שלנו, האם אנו עובדים לבד, האם יש צורך בעובדים, האם יש צורך בהשקעת הון, להתייעץ עם בעלי מקצוע בתחומים שונים, להתייעץ עם בעלי עסקים שונים ולנסות ללמוד מהם לגבי דברים נוספים שכדאי לדעת. ותמיד להמשיך וללמוד – כיצד לשווק ולמכור, איך לפתח את העסק, כיצד להתנהל נכון.
לסיכום:
ע"פ סטטיסטיקות שונות בישראל נפתחים כל שנה מעל 50 אלף עסקים שונים כאשר כ-40 אלף עסקים נסגרים. ידוע כי השנים הכי קשות לעסק הינן השנתיים הראשונות בהן העסק דורש יותר השקעה מאשר הוא מחזיר ואי הוודאות לגבי הצלחתו ואפשרויות שרידותו הינן רבות.
ברגע שעברנו את משוכת ההחלטה לגבי פתיחת העסק, עלינו לעשות ככל שביכולתנו בכדי לאפשר לעסק להצליח ולצמוח. לעיתים היכולות הללו נמצאות אצלנו ולעיתים נאלץ לחפש אותן אצל נותני שירותים חיצוניים או אצל אחד העובדים שלנו.
חשוב ביותר להתנהל נכון מהרגע הראשון ולבצע את הדברים בצורה נכונה ומדודה ועם תוכנית מסודרת לפתיחת העסק וייצובו בכדי לאפשר לעסק עוד שנים רבות של עבודה, וסיפוק עבורנו על ההצלחה ועל החירות שבחרנו לעצמנו.