מספרים על רואה חשבון ומנהל כספים שהלכו לטיול באיזור השלולית הגדולה.
בעודם מדברים על נושאים שונים מבחין רואה החשבון בצפרדע ואומר למנהל הכספים: "אם תבלע את הצפרדע הזו, אני אתן לך 1000 ₪." מנהל הכספים נענה לאתגר ובולע את הצפרדע.
החברים ממשיכים ללכת ופתאום מנהל הכספים מבחין בצפרדע ואומר לרואה החשבון: "עכשיו אם אתה תבלע את הצפרדע הזו, אני אתן לך 1000 ₪." גם רואה החשבון נענה לאתגר ובולע את הצפרדע.
ממשיכים החברים ללכת ואומר מנהל הכספים לרואה החשבון:" מאחר ואתה צריך להעביר לי 1000 ₪ ואני צריך להעביר לך 1000 ₪ אז אנחנו בעצם לא חייבים כלום אחד לשני."
אומר לו רואה החשבון:" נכון, אבל היה לנו מחזור מכירות של 2000 ₪".
אני נשאל רבות על הצורך בליווי פיננסי שוטף לחברות בשלבים שונים – מנהל כספים (CFO) במיקור חוץ, ושומע כי "לחברה יש כבר רו"ח שאנו מאד מרוצים ממנו". לכן חשוב להבהיר את ההבדל בין התפקידים וחשיבותם המשותפת לכל חברה ובכל שלב.
תפקידו של רואה חשבון חיצוני הינו סיכום הפעילות הפיננסית בדיעבד – בעל העסק מעביר לרו"ח דיווחים אודות פעילותו הפיננסית (הכנסות, הוצאות, חוזים וכדו'), ורואה החשבון עורך אותם לדוחות כספיים המציגים את פעילות העסק, נכסיו והתחייבויותיו לאותה נקודת זמן.
ישנה ציפייה מרואה החשבון לסיוע בניהול התקציבי בראייה קדימה. אך, בפועל, תפקידו הינו לסכם ולתעד את פעילות העבר.
לרואה החשבון אמות מידה קבועות ומקצועיות, שעל פיהן מוצג המידע הנדרש בדוחות ולרשויות המס. אך מידע זה אינו נותן מענה לצרכי ההנהלה, המצפה לקבל מידע פיננסי שיעזור לה לשלוט בהתנהלות הכספית ולקבל החלטות כגון: מהי הרווחיות של העסק או מוצר מסוים, מהי ההשקעה הנדרשת לגיוס אנשי מכירות או פיתוח ומה צפי ההכנסות בגין פעילות חדשה. על שאלות אלה דוחותיו של רואה החשבון אינם עונים.
מנהל הכספים הינו מי שממוקד בבקרה שוטפת של הפעילות הפיננסית, מספק דוחות שונים ומעודכנים בסיוע להנהלה בקבלת החלטות ונותן צפי תזרימי על בסיס הפעילות השוטפת ובהתאם לתקציב המתוכנן.
בנוסף בוחן מנהל כספים את התכניות העסקיות בראייה כלכלית, ומנהל את התקציב בהתאם, בכדי להגיע ליעדים העסקיים שהוגדרו. גיוס מנהל כספים לחברה תלוי בהיקף הפעילות הפיננסית והצרכים של החברה, אך התפתחות עסקית משתנה מביאה לכך שבכל שלב ניצבים צרכים פיננסיים ועסקיים אחרים, הדורשים בעל מקצוע ייעודי לנושאים אלה.
מנהל הכספים בחברה צריך להיות בעל ידע במימון ואולי אף ידע בתחום המשפטי, יכולת מו"מ וכמובן חשיבה עסקית.
בשלבים השונים בחברה מנהל הכספים יכול להקים מערכת שליטה ובקרה פיננסית, לתמחר את המוצרים על בסיס חישובים כלכליים שונים, לבחון עלויות מימון וגיוס עובדים ולנתח את התוצאות הפיננסיות בכל שלב הנדרש ע"י ההנהלה.
לכן תפקידם של השניים – רואה החשבון המבקר של החברה ומנהל הכספים של החברה – הינם תפקידים שונים, משלימים אחד את השני ונחוצים לכל חברה ובכל שלב. רואה החשבון, שתפקידו תיעוד הפעילות הפיננסית בעבר ודיווח לרשויות המס ומנהל הכספים שתפקידו הסתכלות קדימה – בחינת תכניות עסקיות, ניהול תזרים ותקציב, מתן זווית ראיה כלכלית-עסקית ומתן מידע בזמן אמת להשגת היעדים העסקיים.
חברות, אשר מחזורי המכירות שלהן אינם מצדיקים העסקת מנהל כספים במשרה מלאה, יכולות לקבל שירותי ניהול כספים במשרה חלקית ובעלות כספית מתאימה לצורכיהן תוך קבלת כל היכולות הפיננסיות, המידע הדרוש וכמובן ניסיון וראיית שוק רחבה.