אז יש לנו רעיון להקים מיזם חדש או עסק ויש לנו גם את היכולת האישית והפיזית לקדם את הקמתו, אז מאיפה מתחילים ואיך מממנים את התהליך?
תכנון מוקדם בעת הקמת עסק חדש הינו אחד הדברים העיקריים היכולים לסייע לעסק להתקיים לאורך שנים. התכנון הזה חייב לכלול נושאים חשובים כגון: מהן עלויות הפתיחה וההקמה, איך לתמחר את המוצרים, מהי השדרה הניהולית ועוד. אי הוודאות הזו מחייבת את היזם לדעת חלק מהתשובות עוד בטרם החל את התהליך וזאת בכדי לא להגיע למבוי סתום באמצע התהליך.
תוכנית עסקית
התוכנית העסקית היא אחד השלבים החשובים והעיקריים בהקמת עסק או מיזם חדש. גם לעסק קיים יש חובה לבצע תוכנית עסקית בכל רצון לשנות מסלול או להוסיף ענפי פעילות נוספים. התוכנית העסקית תשמש לאורך תקופה מסוימת כמצפן של העסק, ותסייע לבעליו לשמור על כיוון מסוים בכדי להגיע למיצוי הפוטנציאל של המיזם החדש עד לשינוי מסלול או הגדלת הפעילות – אז נצטרך תוכנית עסקית חדשה או עדכנית.
התוכנית העסקית הינה גם הבסיס להגשת בקשות אשראי שונות או מענקים שונים לעסק החדש.
רשות החדשנות
רשות החדשנות, בשמה הקודם – המדען הראשי, הינה גוף האחראי על קידום החדשנות כמנוע צמיחה לכלכלת ישראל. הגוף הינו גוף עצמאי הממומן על ידי מדינת ישראל ותפקידו לתמוך במיזמים חדשים או בעסקים ותיקים בעלי רצון ויכולת להביא טכנולוגיה חדישה בפיתוח למכירות מסחריות. הגופים המסחריים בהם תומכת רשות החדשנות הינם עסקים או מיזמים שבסבירות גבוהה לא יקבלו את המימון הנדרש להמשך פיתוח המוצר או השירות במערכת הפיננסית המסורתית ולכן נבנו להם מסלולים ייעודיים ברשות החדשנות. מדובר במסלולים שונים המותאמים גם לשלב בו נמצא המיזם וגם לענף בו פועל המיזם. מיזמים החל משלב הרעיון ורישום הפטנט ועד לשלבי פיתוח וייצור המוני יכולים להיעזר במסלולים השונים בכדי לקדם את המשך הפעילות. לרשות החדשנות ישנם מסלולים ייעודיים בשיתוף עם משרד הכלכלה בכדי לפתח ייצור מתקדם בענפים בהם הטכנולוגיה לא נכנסה עדיין.
הגשת בקשת סיוע לאחד מהמסלולים של רשות החדשנות מחייב עדכון התוכנית העסקית ותוספת נתונים טכנולוגיים הנדרשים על ידי רשות החדשנות בכדי לבחון את ההיתכנות הטכנולוגית של המיזם. מסלולי רשות החדשנות הינם בדרך כלל מסלולים הכוללים מרכיב של מענק אך מחויבות לתשלום תמלוגים למדינה לאחר מעבר לייצור סדרתי של המוצרים.
קרנות שונות
לעסקים מסחריים שונים בתחילת דרכם אך שאינם נדרשים למסלולים הטכנולוגיים הרבים של רשות החדשנות ומשויכים לפעילות העסקית המסורתית יותר כגון: תעשייה, מסחר, יבוא ושירותים, הוקמו קרנות שונות במתכונת הלוואה כאשר המוכרת ביותר הינה הקרן בערבות מדינה, אך קיימות קרנות נוספות בסגנון דומה כגון: קרן פועלים, קרן עוגן וקרן הסוכנות היהודית. גם לקרנות אלה יש צורך בהגשת תוכנית עסקית בפורמט מסוים בכדי שאנשי הקרן יוכלו לבחון את הנתונים והתחזית העסקית ולראות האם יש לעסק אפשרות לגדול ולהתפתח ובזכות זה גם להחזיר את ההלוואה שניתנה לו. חשוב לציין שגופים אלה נעזרים במערכת הבנקאית לפעילותם ולכן בחלקם יושבים בוועדת האשראי גם אנשי הבנק. הקרנות השונות הינן הלוואות לזמן ארוך (5-6 שנים) ומחייבות את בעלי העסק להראות יכולת עסקית לתמיכה ופיתוח העסק, יכולת אישית בדמות יתרות פיננסיות להשקעה בעסק ולעיתים מבקשים גם מתן ערבות של אדם נוסף שאינו פעיל בעסק.
מימון פעילות שוטפת
בתחילת פעילות של עסק חדש או מיזם טכנולוגי, יתקשו הבעלים להשיג מסגרות מימון לפעילות השוטפת וזאת בשל חוסר בנתונים להצגה לגופים מממנים שונים. הפתרון לכך נמצא בדמות מימון הפעילות תוך כדי הישענות על נתוניו של הלקוח הסופי של העסק. ניקח לדוגמא עסק ייחודי לייצור גבינות שהוסיף פעילות חדשה לפני מספר חודשים ומצליח למכור כל שבוע בהיקף של כ-10 א' ₪ לכל אחד מארבעת הלקוחות העיקריים שלו וכן מוכר בעוד כ-15 א' ₪ בחודש ללקוחות שונים. העסק מייצר בחודש מכירות של כ-200 א' ₪ אך לקוחות אלה משלמים לו ב-שוטף+90, ובגלל הפעילות החדשה הוא משלם את חומרי הגלם במזומן וכן עליו לשלם משכורות כל חודש, מס הכנסה ומע"מ כפי הנדרש.
הלקוחות העיקריים שלו מבצעים העברה בעת הגעת זמן התשלום ואילו הלקוחות הקטנים יותר מעבירים לו שיקים עם קבלת הסחורה. למרות שבפעילת החדשה הוא ללא היסטוריה פיננסית ארוכה, לקוחותיו הינם בעלי היסטוריה פיננסית ארוכה וטובה ולכן יכול העסק לבצע מימון חייבים בשתי צורות: מימון חשבוניות מול הלקוחות המעבירים העברות לחשבונו ומימון שיקים ללקוחות המעבירים לו שיקים עם קבלת הסחורה.
פתרונות של מימון חייבים ומימון שיקים יכולים להביא לעסק זה מסגרות מימון מותאמות לצרכיו וזאת למרות שלעסק זה אין היסטוריה פיננסית כלל.
לסיכום
עסק חדש שקם, עסק ותיק שעושה שינוי או תוספת בפעילותו או מיזם טכנולוגי חדש – לכולם אותן דרישות ועליהם להתמודד עם אותם אתגרים. בכדי לפתור את האתגרים ולהוריד כמה שיותר את אי הוודאות על בעלי העסק לתכנן ולהתכונן לכל תרחיש. באמצעות בניית תוכנית עסקית ובחירת מסלול מימוני נכון לעסק, יוכל העסק להתקדם ולקבל את כל הכלים המימוניים הנדרשים לו בכדי להתפתח ולהביא למיצוי את הפוטנציאל העסקי והרווחיות הפוטנציאלית הקיימת בעסק.